Proiectul Braşov – Capitala magnoliilor a prins rădăcini

Am iniţiat acest proiect prin Fundaţia Transilvania Expres, în parteneriat cu Primăria  Braşov şi Regia Locală a Pădurilor „Kronstadt”. Acţiunea îşi propune ca până în 2015, pe fiecare stradă a Braşovului să existe cel puţin o magnolie. Este unul dintre cele mai ambiţioase şi inedite proiecte civice, ce îşi doreşte responsabilizarea socială şi transformarea municipiului într-un punct de atracţie turistică la nivel internaţional. Concret, spaţiile verzi publice, arterele principale şi zonele de atracţie turistică ar urma să fie populate cu 20.000 de arbuşti de magnolie, din cele 265 de specii existente în lume. Acţiunea se va derula până în 2015, când va avea loc primul Festival internaţional al magnoliilor.
Încă de la debutul campaniei, la începutul lui aprilie, am dovedit că se poate. Şi asta pentru că scopul comun primează: transformarea Braşovului în Capitala internaţională a magnoliilor şi celebrarea peste trei ani a primei ediţii a Festivalului Magnoliilor.
Premisa de la care a pornit proiectul? Braşovenii au admirat mereu arborii de magnolie, datorită florilor bogate şi a precocităţii cu care aceştia înfloresc, de aceea, pe spaţiile verzi publice, arterele principale şi zonele de atracţie turistică ale oraşului, vor fi plantate 20.000 de magnolii, pe parcursul a trei ani, 2012-2015, în fiecare primăvară şi toamnă, cu concursul fiecărui braşovean, cu susţinerea fiecărei firme şi instituţii braşovene.
De asemenea, în beneficiul proiectului, am lansat un site, www.capitalamagnoliilor.ro. Aici vor fi găsite, în timp, cele 20.000 de puncte din oraş, unde se pot planta magnolii. Fiecare braşovean care doreşte îşi alege locul, pe care apoi Regia Pădurilor Kronstadt îl va marca, pentru a nu se suprapune cu alt doritor, îşi ia magnolia, o va planta şi va avea grijă de ea. Pe site se vor găsi informaţii despre cum se procură, cum trebuie plantată, primăvara şi toamna, ca să se reducă riscul de uscare. Vor fi publicaţi aici toţi cei care vor contribui la proiect.

5 thoughts on “Proiectul Braşov – Capitala magnoliilor a prins rădăcini

 1. este un proiect interesant dar oare nu ar trebui sa ne canalizam resursele spre a ridica nivelul economic al judetului? Stim cativa dintre noi de situatia Brasovului dpdv investitii…in ce situatie este.
  Am si eu o intrebare la care as dori un raspuns cat mai concis: de ce investitorii straini cat si cei romani evita Brasovul?
  Cunosc raspunsul dar as dori si pct dvs de vedere deoarece am incercat sa aduc in Bv cateva firme multinationale si nu am reusit din cauza “sistemului”

  • Un motiv ar putea fi lipsa unei strategii privind locarea sau relocarea potenţialilor investitori, in funcţie de locaţie, forţă de muncă, acces la infrastructura utilitară, taxe şi impozite locale. Pe de altă parte, poate fi lipsa infrastructurii de acces şi transport, începând cu un aeroport sau o autostradă şi terminând cu drumurile de acces local.
   Dacă în spatele întrebării dvs. se ascunde un răspuns de genul „s-a cerut şpagă”, atunci acest lucru ar trebui spus direct, exemplificând. Cred că ar fi în beneficiul tuturor ca acele multinaţionale sau parteneri de afaceri să spună lucrurilor pe nume. Dacă nu, înseamnă că se complac în situaţia dată şi nu vom reuşi să schimbăm nimic. O bătălie se câştigă ieşind la luptă, nu ascunşi în pivniţe.

 2. Este foarte frumos si sanatos acest proiect. Vad ca aveti idei minunate. Mi-as dori sa pot face si eu ceva pentru comunitatea noastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>